Research Manager Sponsoring Noor van de Kraats: ‘’Als sponsor wil je weten of je doelstelling behaald is, de enige manier waarop dat kan is door het simpelweg te meten’’

Ze vindt het leuk om urenlang door een Excel sheet rond te neuzen en dus is het niet zo gek dat Noor van de Kraats als onderzoeker bij Nielsen Sports aan de slag ging na haar studie. Met die ervaring en opgedane kennis in haar rugzak is ze een waardevolle toevoeging aan het Blauw Sponsoring Insights team. In haar rol als zowel Research Manager als Sponsoring Consultant, zal ze aan de slag gaan met het internationale klantportfolio. Een kennismakingsgesprek over haar eerste weken binnen het team, de waarde van nieuwe inzichten en het voltooien van de triatlon.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Je bent recent met deze nieuwe job gestart, hoe zijn die eerste weken bevallen?

Goed! Iedereen luistert naar je en er is tijd om te praten en om na te denken. Je wordt meteen als een volwaardig teamlid opgenomen. Ik ben dus echt in een warm bad terechtgekomen.

Hoe ben je precies bij Blauw Sponsoring Insights terecht gekomen?

Na het afronden van mijn studie ben ik aan de slag gegaan in de modewereld. Dat bleek niet helemaal mijn ding te zijn en dus heb ik de overstap gemaakt naar Nielsen Sports. In die periode werkte ik ook samen met Philip Rouwenhorst en Sebastiaan Westerhout. Via hen ben ik eigenlijk bij Blauw Sponsoring Insights terecht gekomen.

Bij Nielsen Sports werkte ik in een klein team en heb ik vier jaar lang onder dezelfde manager gewerkt. Dat liep heel goed totdat hij besloot te stoppen. Vanwege de afstand tot het management in Frankrijk konden ze sowieso niet zo goed zien wat er precies bij ons speelde. Bij Blauw is dat natuurlijk precies het tegenovergestelde. Het team is een stuk groter en de lijntjes zijn heel kort. Ik werk hier bijvoorbeeld met minimaal twee mensen aan een project. Dat is heel fijn omdat het de mogelijkheid biedt om te sparren.

Je bent dus begonnen in de mode, maar uiteindelijk wel bij Nielsen Sports en dus in de sport terecht gekomen. Wat is jouw link met sport?

Ik ben opgegroeid met veel sport op tv. Mijn vader kijkt altijd naar sport en mijn zus en ik hebben dat overgenomen. Ik vind skiën en wielrennen het leukste om naar te kijken. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang skiester Lindsey Vonn gevolgd op televisie. Zij wordt onder andere gesponsord door Red Bull. Ik zou het dan ook heel gaaf vinden om ooit met Red Bull te mogen samenwerken.

Naast sport kijken, ben ik zelf ook erg actief. Ik fiets zelf graag en ik heb jarenlang gehockeyd. Daarnaast heb ik in 2018, toen mijn broer een aantal maanden in Barcelona woonde, de triatlon van Barcelona voltooid. 40 kilometer fietsen is voor mij geen probleem, maar de 10 kilometer hardlopen vond ik verschrikkelijk. Dat heb ik echt op wilskracht gedaan.

Wat is jouw rol precies binnen het team?

Officieel ben ik research manager, maar ik ben eigenlijk meer een consultant. Op projecten voor de grotere accounts ben ik de research manager. Bij de kleinere accounts vervul ik wel de rol van consultant. Het is de bedoeling dat ik uiteindelijk volledig die rol ga oppakken, ook voor grotere accounts zoals PepsiCo. Daar kan ik veel van leren, niet alleen omdat het een project is dat al jarenlang loopt, maar ook omdat het een onderzoek is dat in meerdere landen tegelijkertijd wordt uitgevoerd.

Waarom is het zo belangrijk dat, sponsoren zoals PepsiCo, hun sponsorships onderzoeken?

Iedere sponsor sluit een sponsorship af met een doelstelling. Uiteindelijk wil je weten of die daadwerkelijk behaald wordt. De enige manier waarop je dat kunt doen is door het simpelweg te meten. Er gaat natuurlijk veel geld om in de sponsorwereld, dus je wil wel het beste eruit halen. Het is dus ook belangrijk om te kijken naar waar er nog zaken te winnen vallen. Je ziet dat sommige sponsoren beslissingen nemen op hun gevoel. Ze denken dan bijvoorbeeld: Wow, ons nieuwe logo ziet er echt super strak uit! Maar het kan zomaar zijn dat sportfans het nieuwe logo niet associëren met jouw merk of dat het logo helemaal niet goed uit de verf komt zodra de boarding tijdens een voetbalwedstrijd in de zon komt te liggen.

Hoe maak jij het verschil voor het Blauw Sponsoring Insights team?

Binnen het team zijn er natuurlijk een aantal mensen die al lang meelopen en dus ook een eigen werkwijze hebben ontwikkeld. Omdat ik vanuit een andere organisatie kom breng ik een frisse blik met mij mee. Ik stel dan bijvoorbeeld voor om een vragenlijst op een andere manier op te stellen of een vraag anders te formuleren. Als je al jaren een vragenlijst op een bepaalde manier maakt, dan voelt dat waarschijnlijk logisch aan. Nieuwe inzichten kunnen voor dit soort zaken heel waardevol zijn. Ze bieden mij ook echt de ruimte om nieuwe voorstellen te doen. Het is dus niet zo dat men zegt: We doen het hier al jaren zo en dat gaan we niet veranderen. Je merkt gewoon dat het team zich continu ontwikkeld en dat er serieus wordt nagedacht over alles.