Sales consultant sponsoring Tristan Noordhoff: ‘’Ik krijg altijd energie van een goed gesprek met een klant’’

Nadat hij jarenlang verantwoordelijk was voor de sales bij organisaties zoals TMF, Metro en Mediahuis Nederland, is Tristan Noordhoff sinds 1 februari werkzaam voor Blauw Sponsoring Insights. Als sales consultant houdt hij zich bezig met de internationale groei van het klantportfolio. Een kennismakingsgesprek over zeilen, proactief zijn en het hebben van de gunfactor.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Je hebt een grote passie voor zeilen, ben je ook opgegroeid aan het water?

Zeker, ik ben opgegroeid in het Noord-Hollandse Bergen. Toen ik klein was kreeg ik een bootje van mijn ouders zodat ik kon gaan zeilen. Later ben ik gaan windsurfen en fietste ik dus met een plank achterop richting het strand. Op een gegeven moment heb ik die windsurfplank ingeruild voor mijn grote liefde: de catamaran.

Waar komt die passie voor sport vandaan?

Ik ben erg competitief ingesteld. Dus als ik een spelletje speel, dan wil ik ook winnen. Ik kan er dus echt van balen als ik niet win. Ik kon bijvoorbeeld behoorlijk fanatiek zijn tijdens sportdagen zoals in mijn tijd bij Metro en Mediahuis. Als iemand uit mijn team bijvoorbeeld stond te treuzelen, dan kon ik daar aardig geïrriteerd van raken. Gelukkig ben ik nu wat ouder en wijzer, dus ik kan inmiddels wat beter tegen mijn verlies.

Wat is jouw relatie met sponsoring?

Dat is een mooie vraag, want ik herinner mij net dat ik vroeger lid was van de sponsorcommissie van de botenclub waar ik lid van was. Later ben ik ook nog actief geweest in de sponsorcommissie van de club waar mijn kinderen hockeyden. Dan ging ik bijvoorbeeld in gesprek met grote partijen zoals Rabobank en kleinere partijen om zo sponsordeals te sluiten.

Maar dit is dus jouw eerste job waarin sport en sponsoring centraal staan.

Inderdaad, voorheen hield ik mij bezig met media, maar daar ben ik nu dus uitgestapt. Ik kwam destijds al wel bij grote sponsoren in de sport zoals ING en ABN Amro, maar dan kwam ik daar voor een van hun mediacampagnes in de dagbladen. Nu, bij Blauw Sponsoring Insights, kan ik dus mijn passie voor sport kwijt. Die passie, mijn saleservaring en het fijne gevoel dat ik kreeg toen ik hier binnenliep, hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat ik hier nu zit.

In deze rol werk ik wellicht weer samen met ING of ABN Amro, maar dan staat het gesprek in teken van sponsoring en onderzoek. Dat is vele malen ingewikkelder en groter dan een paginagrote advertentie in de krant of een online advertentiecampagne. Bij onderzoek komt meer kijken en dat vind ik super interessant. Daarnaast krijg ik altijd energie van een goed gesprek met een klant, daar word ik echt blij van.

Wat breng je nog meer mee naar Sponsoring Insights naast jouw jarenlange ervaring?

Ik denk een nieuwe manier van werken. Voorheen stuurden we vaak mailtjes naar potentiële klanten om ze te informeren over onze organisatie en onze manier van werken. Ik werk meer proactief, dus ik bel naar een potentiële klant, ga in gesprek en zorg dat er een afspraak komt. Dat werkt het beste, want hoe je het ook went of keert, het heeft uiteindelijk ook een beetje met de gunfactor te maken.

Kun je een voorbeeld noemen van zo’n situatie?

Een aantal weken terug ben ik in contact gekomen met de sponsormanager van een groot internationaal automerk, die sponsor zijn in het voetbal. Ik heb me natuurlijk eerst goed verdiept in hun strategie en vervolgens pro-actief contact met hem opgenomen. We hadden gelijk een heel goed gesprek, hij stond ervoor open om meer over onze aanpak te horen. En sterker nog, hij wilde gelijk graag ons advies horen over een mogelijk onderzoek naar hun voetbalsponsorships. Dat is natuurlijk precies waar we het voor doen: sponsors helpen om hun sponsorships succesvoller te maken. Zo zie je maar wat een belletje op kan leveren.

In eerste instantie gaat sales dus niet altijd over jezelf onderscheiden, maar vooral over proactief zijn, doorzetten en je naam latten vallen?

Ja, ik denk dat dat voor 80 procent het geval is. Je moet namelijk eerst binnen zien te komen. Ik moet voor elkaar zien te krijgen dat die persoon tijd wil vrijmaken voor een kop koffie. Daarna gaan we uiteraard dieper in op de inhoud.