Sponsoring consultant Sebastiaan Westerhout: ‘Het interessante van deze sponsor business vind ik om onderbouwd beslissingen te nemen’’

Sinds begin november is Sebastiaan Westerhout onderdeel van het team van Blauw Sponsoring Insights. Met zijn kennis van de sponsorwereld en jarenlange ervaring in sales, is de rol van Sales Consultant op zijn lijf geschreven. Daarnaast weet hij als voormalig profhockeyer hoe het is om een team naar een hoger niveau te tillen, een kwaliteit die perfect aansluit op de ambitie van Sponsoring Insights. Een kennismakingsgesprek over zijn carrière tot nu toe, zoeken naar de juiste sponsor fit en ongeduldigheid.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat heb je gedaan voordat je bij Blauw Sponsoring Insights terecht kwam?

Sinds het afronden van mijn studie commerciële sport economie, ben ik altijd werkzaam geweest in de sportsponsoring. Eerst als sponsormanager van McGregor, waar ik mij vooral bezighield met hockey en als klap op de vuurpijl de Formule 1. Vervolgens ben ik in de voetbalwereld terecht gekomen en lag de focus op het vinden van sponsoren. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Nielsen Sports en de afgelopen twee jaar ben ik actief geweest als zelfstandige. Zo heb ik onder andere gewerkt voor het horlogemerk Breitling als sponsoring consultant. Hieruit voortkomend zijn bijvoorbeeld Kjeld Nuis en Irene Schouten aangehaakt als ambassadeurs van het merk. Maar ik heb ook een opdracht uitgevoerd voor een bedrijf die een roei ergometer op de markt heeft gebracht. Daar hield ik mij bezig met de global sales, maar ontwikkelde ik ook een vorm van esports. Inmiddels werk ik dus voor Blauw Sponsoring Insights nadat Eva (Gerritse, red.) contact met mij opnam. De mogelijkheid om bij Sponsoring Insights internationaal aan de slag te gaan, was voor mij een belangrijke reden. De ambitie om grote, internationale partijen verder te helpen, sprak mij erg aan. Daarnaast merkte ik dat ik de behoefte had om in een vast team te werken voor één bedrijf, dat geeft iets meer rust. Dus ik zit hier goed op mijn plek.

Je hebt dus op hoog niveau gehockeyd, was dat ook de eerste sport waarmee je jouw passie voor sport ontdekte?

Nee, dat was BMX’en; al op mijn zesde sprong en vloog ik over heuveltjes. Ik ben vier keer kampioen van Midden-Nederland geworden en behaalde de zesde plek op het Nederlands kampioenschap. Pas toen ik wekelijks op het hockeyveld te vinden was om naar mijn broer te kijken, begon ik ook met hockeyen. Dat ging bijzonder goed, ik schopte het zelfs tot het Nederlands team. Ik doorliep alle Nederlandse selecties en kwam uiteindelijk in het Nederlands zaalhockeyteam terecht. Maar bij de selectie voor het veldhockey viel ik altijd af, dus toen kwam er al vrij snel een einde aan die carrière. De passie voor hockey is er nog altijd, maar inmiddels ligt mijn focus meer op andere sporten. Afgelopen september heb ik bijvoorbeeld nog de marathon van Berlijn gelopen. Daarnaast speel ik padel en op woensdagavond ben ik op het voetbalveld te vinden. Een mix van alles dus.

Zie je die topsportervaring ook terug in je huidige werk?

Zeker, ik denk dat het indirect een positieve uitwerking heeft op mijn werk. Het gaat dan met name over drive. Bij zowel het winnen van een wedstrijd als het binnenhalen van een deal ontstaat er een soort euforisch gevoel. En ik heb ook een bepaalde bewijsdrang, al helemaal omdat ik hier de mogelijkheid heb om internationaal aan de slag te gaan. Binnen Blauw krijg je ook echt de vrijheid, je merkt dat het ondernemerschap echt in de identiteit van het bedrijf zit. Verder wordt er bij Blauw écht aandacht besteed aan de klant.

Hoe maak jij in jouw functie het verschil?

Omdat ik mij vooral richt op het binnenhalen van nieuwe klanten, denk ik niet dat ik daadwerkelijk het verschil maak. Het verschil wordt met name gemaakt in alles wat na de sales gesprekken wordt gedaan: het daadwerkelijk opzetten, uitvoeren en analyseren van het onderzoek.

Maar met jouw lange ervaring in sales, maak je natuurlijk wel het verschil. Wat dat betreft wordt Sponsoring Insights naar een hoger niveau getild.

Ja, en dat is ook mijn drive! Ik ben best ongeduldig, dus ik wil graag snel resultaat zien, maar dat kost natuurlijk tijd. Uiteindelijk is het een team effort om een merk binnen te halen. Het is dus mijn rol om met de sponsordirecteuren van grote merken in contact te komen en met hen een relatie op te bouwen.

In eerdere interviews legden jouw collega’s inhoudelijk uit waarom het onderzoeken van sponsorships zo belangrijk is. In jouw functie is het natuurlijk van belang dat potentiële klanten overtuigd worden van het verhaal van Sponsoring Insights. Wat vertel jij dan aan hen?

Onze focus ligt op partijen die grote bedragen steken in de sport. Als merk wil je dan natuurlijk wel weten of je doelstellingen behaald worden: wat is het effect van je sponsorship op sales? We onderscheiden ons doordat we mogen werken voor grote merken zoals Heineken, FedEx en Formule 1. Het is belangrijk om te laten zien wie jouw klanten zijn, daar mag je dus zeker wat arroganter in zijn. Het mooiste is natuurlijk dat je zo’n band hebt opgebouwd met een klant dat zodra ze een nieuw sponsorship overwegen, ze eerst naar jou bellen om te onderzoeken of dat de juiste fit voor het merk is.

Soms zie je dat kleine bedrijven iets gaan sponsoren, omdat de directeur dat bijvoorbeeld een leuke sport vindt. Ik vind dat we daar van af moeten, je moet zo’n beslissing nemen omdat het sponsorobject een juiste fit voor het merk is. Daarnaast moet je ook je werknemers meenemen in zo’n beslissing. Stel dat je een sponsordeal sluit in het voetbaldomein, dan is het belangrijk dat werknemers voetbal ook leuk vinden. Soms kan er vanuit de werknemers een ander geluid komen en dan blijkt dat investeren in voetbal niet de juiste beslissing is, maar dat bijvoorbeeld een sponsorship in de paardensport wel goed wordt ontvangen. Het onderbouwd beslissingen nemen, dat vind ik het interessante van deze sponsor business.