Research Manager Mitchell van Dun: “We nemen echt de tijd om ons in te leven in de specifieke wensen van een klant

Hij kwam binnen als afstudeerstagiair, inmiddels is Mitchell van Dun een vaste kracht in het team van Blauw Sponsoring Insights. Zijn interesse voor onderzoek ontstond tijdens de opleiding Sportmarketing en Management; hij kwam daar voor het eerst in aanraking met programma’s zoals SPSS. In combinatie met zijn passie voor sport, is de rol als Research Manager op zijn lijf geschreven. Een gesprek over teamwork, op-maat-gemaakt onderzoek en PlayStation.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Waar komt jouw passie voor sport vandaan?

De passie voor sport komt in eerste instantie vanuit mijn opa. Mijn opa keek altijd sport op tv en dan keken we samen naar voetbal. Uiteindelijk was hij ook degene die mij voor het eerst meenam naar het Feyenoord stadion, daar is iets geplant en inmiddels is dat flink gegroeid. Ik ben echt Feyenoord-gek. De passie die überhaupt in sport zit, het willen winnen, het gaan voor goud, dat ligt heel dichtbij mijzelf. Sport kan veel teweeg brengen en dat maakt het zo mooi.

Voetbal je al van jongs af aan?

Ik zat eerst op schaken, van mijn zesde tot mijn elfde. Daarnaast deed ik taekwondo en zwemmen, dus ik was altijd wel bezig. Uiteindelijk wilde ik toch graag gaan voetballen, ik was sowieso in de pauzes en na school altijd aan het voetballen. Op mijn twaalfde ben ik op voetbal gegaan en dat heb ik ongeveer tien jaar gedaan, maar vanwege een blessure moest ik stoppen. Sinds dit seizoen ben ik weer ingeschreven bij een club en probeer ik het voetballen weer op te pakken.

Kun je dat gevoel wel een beetje vinden in je huidige werk?

Ja, ik denk dat je dat wel goed kunt vergelijken met elkaar. Ik vind het ook mooi dat we zijn begonnen met een kleinschaliger team waarin we allemaal dezelfde doelstelling hebben. Het team bestaat nu uit ongeveer 14 mensen, net zoveel als een voetbalteam. Het is mooi om dan samen dingen te bereiken; successen te vieren en je verliezen te nemen. Dat is ook het mooie van het team: we zijn allemaal sportfanaten en willen dus allemaal vechten en winnen.

Je kwam bij Blauw binnen als afstudeerstagiair, inmiddels ben je research manager. Hoe heb je die ontwikkeling ervaren?

Ik ben van mijzelf al best serieus; ik weet waar ik naartoe wil en wat ik wil bereiken. Dus het was voor mij niet zo’n grote omslag toen ik opeens een vaste job had. Het was meer zoiets van: ik heb nu die job, ik wil ervoor gaan en ik wil mij door ontwikkelen. Dus die stap was niet zo groot en ging vrij natuurlijk.

Aan welke projecten werk je momenteel?

Ik onderzoek bijvoorbeeld het sponsorship van PlayStation in de Champions League. Daarnaast houd ik mij ook bezig met evenementevaluaties, onder andere voor de Amstel Gold Race en IFFR. Ook ben ik bezig met een onderzoek voor de KNVB, in het specifiek een onderzoek naar de vrijwilligers binnen de bond. De KNVB wil graag weten: Voelen de vrijwilligers zich gewaardeerd? En waarom zijn ze vrijwilliger geworden?

Welk project vind je persoonlijk het leukst?

Het project met Sony (PlayStation). Ik game zelf veel in mijn vrije tijd. Het is leuk om met hen te gaan zitten en alle nieuwe plannen voor het Champions League seizoen te horen. Ik ben precies de doelgroep die Sony wil bereiken, dus ik kan mij er vaak volledig in vinden. Het is mooi om te kunnen sparren en mijn licht op de plannen te laten schijnen.

Waarom onderzoeken sponsoren hun sponsorships?

We zien vaak dat bedrijven gaan sponsoren vanuit de gedachte: ik ben al heel mijn leven fan van sport. Maar, wat ik van jongs af aan heb meegekregen: als je ergens voor betaalt, wil je ook weten wat je ervoor terugkijkt. Er zijn in de sponsorwereld genoeg bedrijven die dat niet weten. Een voorbeeld: PlayStation richt zich op een jonge doelgroep en zij willen de associatie laden dat zij het merk zijn voor alle gamers. Dat dragen ze volledig uit als merk in al hun campagnes. Maar: begrijpt de doelgroep ook dat Sony zich op die manier wil profileren? Ik denk dat marktonderzoek daarin goed kan helpen. En ik denk dat wij daarbij kunnen helpen omdat je hele concrete, op maat gemaakte, inzichten krijgt. Dat is vrij uniek in de onderzoekswereld.

Wat houdt zo’n op-maat-gemaakt onderzoek precies in?

We nemen echt de tijd om ons in te leven in de specifieke wensen van een klant. Sony heeft bijvoorbeeld een andere doelgroep en zit in een andere volwassenheidsfase dan Heineken. Heineken is al meer dan twintig jaar sponsor en kent meer ins en outs wat betreft sponsoring dan Sony. Heineken focust zich daarom ook op hele andere kpi’s. Per opdrachtgever gaan we het gesprek hierover aan en dat blijven we door de jaren heen doen.

En waar ligt jouw expertise?

Als we puur inhoudelijk kijken dan ligt mijn expertise bij de relatief jonge sponsoren: PlayStation, TikTok, cryptobedrijven, etc. Daar liggen ook mijn persoonlijke interesses en daar zit ook mijn meerwaarde: ik weet bijvoorbeeld wat TikTok is en hoe Crypto werkt. Ik verdiep mij daar sowieso al in vanwege mijn persoonlijke interesse.

Meer weten over Mitchell?