Sponsoring Expert Philip Rouwenhorst: ‘Ik heb kennis van data en onderzoek. En ik weet hoe sportsponsoring werkt. Dat is wat ik meebreng naar Blauw’

Sinds begin december is Philip Rouwenhorst actief als Strategic Research Consultant bij Sponsoring Insights. Sport speelt al van kleins af aan een belangrijke rol in het leven van Philip. In combinatie met zijn expertise over onderzoek en sportsponsoring, is deze nieuwe rol dus op zijn lijf geschreven. Een kennismakingsgesprek over zijn werkzaamheden, het belang van sponsoronderzoek en profvoetbal bij Telstar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Ik ben geboren in Amstelveen en in Amsterdam gaan studeren. Ik ben afgestudeerd in Politicologie. Dat is ook echt een van mijn passies: internationale politiek. En mijn tweede passie is dus sport. Tot mijn 21ste heb ik bij Telstar gevoetbald. Daar heb ik eigenlijk heel mijn jeugd al mijn tijd aan besteed.

Waar komt die passie voor sport vandaan?

Ik weet niet waar het vandaan komt, want ik kom niet uit een hele sportieve familie. Dus het is niet zo dat ik dat vanuit mijn ouders of zus heb meegekregen. Ik ben gewoon als klein jongetje gigantisch gegrepen door voetbal. Ik was altijd aan het voetballen op straat. Ik denk zelfs dat als ik nu kind zou zijn geweest, en al die kinderen met tablets en spelcomputers zie, ik ook gewoon altijd aan het voetballen zou zijn. Volgens mij ben ik gewoon zo geboren.

Ik merkte al heel jong dat ik sportsponsoring erg gaaf vond en ik iets met merken had. Dat merk ik tot de dag van vandaag. Ik ben keeper en dat ben ik ooit geworden omdat ik de keeper van Feyenoord toentertijd, Jerzy Dudek, helemaal fantastisch vond. Hij speelde altijd met Adidas. Tot op de dag van vandaag doe ik dat ook. Andre Agassi was mijn favoriete tennisser en die speelde met alleen maar Nike. Dus als ik padel of tennis, gebruik ik ook de spullen van Nike. Dus ondanks dat ik mij zo bewust ben van hoe sportsponsoring werkt, ben ook ik er gewoon vatbaar voor. Dat is de kracht van sportsponsoring.

Hoe ben je bij Blauw terecht gekomen?

Op een gegeven moment ben ik naar Spanje verhuisd. Ik werkte al in marktonderzoek en daar vond ik toen een bedrijf wat onderzoek deed op politiek gebied en op sport gebied. Dat was een perfecte match! Zo ben ik eigenlijk deze industrie ingerold. Toen ik terugkwam ben ik bij Nielsen gaan werken in Amsterdam. Dat werk in data en sportsponsoring heb ik daar dus voortgezet.

Ik wilde een nieuwe stap maken, maar toen kwam corona er doorheen fietsen. Dus ik hield er rekening mee dat ik dat plan een jaar moest opschuiven. Toen zag ik op LinkedIn dat er uitbreiding bij het team van Sponsoring & Sport gewenst was. Ik heb Eva (Gerritse) vervolgens gebeld om te vragen of het zou passen. Daarna heb ik gesolliciteerd.

Wat zijn jouw precieze werkzaamheden?

Ik heb een X aantal accounts toegewezen gekregen. Het is mijn rol om precies te weten van die accounts wat zij willen en wat zij nodig hebben. Daarnaast voed ik ze met wat ik denk dat ze nodig hebben en dat vertaal ik naar hen. Het is mijn taak om te signaleren wat de wensen en behoeften zijn van klanten, soms nog voordat zij daar zelf een helder beeld van hebben. Bovenop dat ik huidige accounts probeer verder te helpen, gaat het er ook om dat ik uiteindelijk nieuwe klanten binnenhaal. Dat is de commerciële rol.

Daarbij heeft elk project een research manager. Ik heb een flinke achtergrond in marktonderzoek, dus daar help ik bij. Ik voer zelf ook wel wat analyses uit, maar ik ben vooral aansturend en ondersteunend.

Waarom is het zo belangrijk voor organisaties om sponsorships te onderzoeken?

Een sponsorship is een marketingtool, het is een investering van een bedrijf om daar uiteindelijk zelf beter van te worden. Wat je vroeger veel zag, en dat zie je nog wel eens, is dat het goodwill is. Iemand met veel geld is fan van een bepaalde sporter, club of sport en die wil dat steunen. Ze vinden het dan ook leuk om hun logo terug te zien. Maar het is niet gewoon een uitgave: lachen, we gaan op het shirt van Ajax staan. Nee, Ziggo wil daar ook echt iets voor terug hebben, ze moeten er beter van worden. Je kan dan zo kijken: Vorig jaar had ik 1 miljoen abonnees, nu heb ik er 1.1 miljoen, dus er gaat iets goed. Maar je moet weten waarom het goed gaat. Door onderzoek te doen met ons team kun je in kaart brengen wat voor effect het sponsorship daadwerkelijk heeft gehad. Sponsoring is een flinke investering, dus je moet weten of het wel rendabel is. Het is belangrijk voor merken om a, te kunnen verantwoorden waarom ze veel geld uitgeven en b, om het steeds nog beter te kunnen doen. Wij kunnen in kaart brengen dat het sponsorship onder een bepaalde doelgroep nog niet het gewenste effect heeft. Vervolgens vertellen wij jou hoe je dat effect kunt bewerkstelligen. Het is eigenlijk een investering in je investering.

Welke persoonlijke expertise neem jij mee naar opdrachtgevers waardoor je het verschil kunt maken?

Over het algemeen heb je óf onderzoekers óf mensen die weten hoe de sportsponsoring wereld in elkaar zit. Ik heb achtergrond in allebei. Ik weet iets over zowel data en onderzoek, en ook over hoe sportsponsoring werkt. Dat is wat ik meebreng naar Blauw en waarom ik denk ik dat ik goed ben in mijn baan; ik weet niet alleen wat goed is voor een sponsor, maar alles op basis waarvan ik dat zeg, snap ik ook, omdat ik dat zelf ook jaren heb gedaan.

Hoe is het voor jou om te starten met een nieuwe baan in coronatijd?

Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant is het niet lastig omdat dit al tien maanden mijn realiteit was: werken aan soortgelijke projecten vanuit huis. Tegelijkertijd is het waanzinnig belangrijk om iedereen in het team goed te leren kennen en om het bedrijf en de bedrijfscultuur te leren kennen. Dat videobellen is hartstikke leuk en een goede oplossing, alleen je leert elkaar pas echt kennen als je elkaar ziet. Maar ik wist dat het zo zou zijn. Ik denk dat het erger is wanneer je ergens begint en dat je twee maanden later opeens thuis moet werken. Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Het is mijn wens nog heel wat jaren bij Blauw te blijven, dus ik weet dat het uiteindelijk allemaal goedkomt.

Je vertelde net dat thuiswerken inmiddels voor jou al de realiteit is, maar hoe houd je die balans tussen werk en privé?

Dat is heel erg lastig moet ik zeggen, omdat je woonkamer ook je kantoor is. Ik heb een hele duidelijke regel voor mijzelf dat ik op vrijdag, als ik mijn laptop dichtdoet, alles opruim. Dat ik in ieder geval van vrijdagmiddag tot maandagochtend niet in een kantooromgeving zit. En, daar ben ik denk ik het meest trots op, sinds ik thuiswerk ben ik elke dag, voordat ik mijn computer aanzet, gedoucht en aangekleed. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Ik trek ook gewoon mijn schoenen aan. Je moet jezelf een beetje in de maling nemen.

Wat doe je meestal in je vrije tijd?

Normaal gesproken is zaterdag mijn voetbaldag met het team. Dat zijn allemaal jongens die ik al mijn hele leven ken. Iedereen die was uitgewaaid naar andere clubs, is weer terug bij de club in Amstelveen. Dat is een groot feest, echt een van de hoogtepunten van de week! Dus dat mis ik ook gigantisch. Nu, en dat deed ik al, padel ik heel erg veel. Sporten is eigenlijk wat ik het meeste doe in mijn vrije tijd. Omdat ik in een vriendenteam zit en ik ook padel met vrienden, is dat ook mijn sociale leven. Dat loopt dus lekker in elkaar over en dat is heel fijn.

In het begin had je het over jouw tijd bij Telstar. Heb je die topsportmentaliteit van toen nu nog steeds?

Zeker! Daar heb ik heel erg veel aan gehad, zowel in mijn ontwikkeling als mens, als in mijn werk. Als je op dat niveau speelt en ook wil blijven, moet je waanzinnig gedisciplineerd zijn en ergens écht voor gaan. Daar heb ik in mijn werk heel veel aan: nooit zeuren en gedisciplineerd doorgaan. Wat ik het allermooiste vind aan voetbal, en dat heeft niks met hoog niveau te maken: het is zo’n volkssport. Je kunt met de bankdirecteur en de schoonmaker in een team zitten en op het moment dat je die korte broek aanhebt, ben je allemaal hetzelfde. Alle sociale rangen of standen spelen geen enkele rol, je staat zo in het midden van de maatschappij. En dat heb je ook in je werk, je komt met zoveel verschillende mensen in contact. Ik zie dat als een gigantische verrijking van mijn leven.

Meer weten over Philip?