Sponsorship onderzoeker Vera Limpens: ‘’Uiteindelijk adviseren we op basis van data en niet op ons gevoel, daar ligt ook onze kracht’’

Naast haar rol als Research Manager binnen Blauw Sponsoring Insights, staat Vera Limpens bij haar collega’s ook bekend als een van de kartrekkers van de Blauw Bootcamp. Vanuit haar studie Bewegingswetenschappen heeft ze meegekregen hoe belangrijk sport is. Op de momenten dat Vera niet bezig is met sponsoronderzoek zit ze dan ook op de fiets, speelt ze volleybal of is ze dus aan het bootcampen. Een gesprek over haar expertise, de waarde van het continu meten van een sponsorship en badeenden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Je studeerde bewegingswetenschappen, hoe ben je uiteindelijk toch bij een marktonderzoekbureau zoals Blauw Sponsoring Insights terecht gekomen?

Op een gegeven moment zag ik de vacature voor junior researcher voorbij komen waarin ‘sport’ stond. Sport is mijn lust en mijn leven en onderzoek doen vind ik heel leuk, dus het leek mij wel wat! Dat het een compleet andere tak van onderzoek is dan bewegingswetenschappen, wist ik toen eigenlijk nog niet zo goed. Ik ben er dus eigenlijk een beetje bij toeval ingerold en nu werk ik hier inmiddels al vijf jaar.

Je hebt de meeste zaken dus gaandeweg moeten leren?

Ja, René de Man heeft mij bij de hand genomen en vooral vertrouwen gegeven. Sinds het moment dat ik bij Blauw ben komen werken, is sponsoring steeds meer een apart team binnen Blauw Research geworden. Als je kijkt naar waar we nu als team staan, zie je dat we ontzettend zijn gegroeid. Het mooie is dat ik al die stappen van de afgelopen jaren van dichtbij heb mogen meemaken. Die groei heb ik als heel geleidelijk ervaren en het voelde ook logisch om die stappen te zetten.

Inmiddels werk je dus al een aantal jaar binnen de organisatie als Research Manager, wat houdt die rol precies in?

Eigenlijk kun je mijn rol het beste zien als projectmanager. In die rol ben ik het eerste aanspreekpunt voor klanten, zorg ik ervoor dat alles intern geregeld is met de programmeurs en schakel ik externe partijen in voor het vertalen van vragenlijsten en het uitvoeren van veldwerk. Ik ben dus als het ware een spin in het web en regel alles van a tot z voor een specifiek project.

Aan wat voor projecten moet ik dan denken?

Ik ben verantwoordelijk voor de trackers van de KNVB, Vodafone-Ziggo, de Formule 1 en Nederlandse Lotterij. Daarnaast houd ik mij ook bezig met het sponsorship van PepsiCo met de UEFA Champions League. De trackers maken het mogelijk om doorlopend te meten voor die merken. Niet elk uur, maar het zou bij wijze van spreken wel kunnen. Als je namelijk maar op één moment meet, dat zegt dat niet zoveel. Zeker in de voetballerij is het zo dat er maar iets hoeft te gebeuren waardoor een situatie compleet kan omslaan. Wanneer het continu gemeten wordt, kun je de pieken en dalen zien en ze relateren aan bepaalde gebeurtenissen.

Jij kunt dus precies zien op welke momenten er een negatief of een positief sentiment ontstaat. Verwacht je bijvoorbeeld dat er rondom de sponsoren van het WK voetbal in Qatar straks een negatief sentiment ontstaat?

Ik denk dat het afhankelijk is van wat een sponsor doet gedurende zo’n periode. Uit je jezelf bijvoorbeeld helemaal niet, dan denk ik dat het inderdaad kan overslaan naar een negatief sentiment. Tijdens de EK wedstrijden in Hongarije in 2021 zag je dat verschillende sponsoren de regenboogvlag meenamen in hun uitingen. Daarmee probeerden ze echt een verandering teweeg te brengen. In die zin denk ik dat het dus nog redelijk open ligt wat het WK in Qatar voor een sponsor zal gaan doen. En als je het niet aandurft dan heb je als sponsor de optie om, net zoals bij de afgelopen Spelen in China, heel weinig te doen. Dan ziet dus niemand dat je sponsor bent en gooi je miljarden aan euro’s weg.

Geven jullie op dat soort momenten ook advies aan een sponsor?

Nee, het is niet zo dat we zeggen: je moet nu een regenboogvlag op je boarding plakken. Het enige wat we kunnen doen is, als ze bijvoorbeeld de regenboogvlag verwerken in de boarding, het meten. Het is dan interessant om te zien of dat soort acties voor een positiever sentiment zorgen. Uiteindelijk adviseren we op basis van data en niet op ons gevoel, daar ligt ook onze kracht. We doen daar dus niet op voorhand al uitspraken over. Maar als een sponsor van tevoren aangeeft heel erg te twijfelen over een beslissing, dan kunnen wij hen van inzichten voorzien waarop ze hun keuze kunnen baseren.

Waar liggen jouw krachten wat betreft het doen van onderzoek?

Ik vind het heel leuk om in data te duiken en deze te analyseren. Ik ben meer aan de achterkant bezig dan aan de voorkant, dus je zult mij minder snel presentaties aan klanten zien geven. Ik houd mij vooral bezig met het onderzoeksproces. Dan moet je denken aan wat de consequenties zijn als we een vragenlijst op een bepaalde manier opstellen. Daar ligt mijn kracht. Ik zorg er dus voor dat alles wat betreft data en onderzoek klopt en er goed over nagedacht is. Hopelijk zorgt dat er onder andere voor dat we over een aantal jaar weer een aantal mooie projecten kunnen toevoegen aan ons portfolio.

Welke klanten zou je de aankomende jaren graag daaraan willen toevoegen?

Ik hoop dat we nog meer onderzoek kunnen doen voor sportbonden. Daar zit ook een stukje persoonlijke interesse, projecten zoals voor de KNVB vind ik nog steeds het allerleukst.

Wat maakt dat dan leuker dan een grote, commerciële sponsor zoals Heineken?

Precies dat: het commerciële stuk. Vanuit mijn studie Bewegingswetenschappen heb ik natuurlijk gezien hoe belangrijk sport en beweging is. Dat is iets waar ik heilig van overtuigd ben. Als je dan vervolgens eens sportbond kunt helpen, is dat heel waardevol. We zijn bijvoorbeeld nu bezig met een onderzoek voor de KNVB rondom vrijwilligers. Ik zie bij mijn eigen volleybalvereniging hoeveel moeite ze hebben met het werven van vrijwilligers. Als je geen vrijwilligers hebt, dan kan de club ook niet bestaan en kun je dus niet sporten.

Wat is een sponsor waar jij zelf enthousiast van wordt?

Ik moet dan meteen aan de X20 Badkamers Trofee denken waar ze reuze badeenden langs het parcours hebben staan. Het is een komisch gezicht om de wielrenners op het podium te zien staan met zo’n X2O badeend onder hun arm. Maar verder kan ik geen andere sponsoren noemen. Vroeger was ik er ook helemaal niet mee bezig. Nu kan ik niet meer naar een wedstrijd kijken zonder op de boardings te letten. Sinds vijf jaar is mijn focus op wedstrijden dus echt anders. Als ik bijvoorbeeld weet dat PepsiCo een nieuwe boarding heeft, dan zit ik minutenlang naar de boarding te kijken tijdens een Champions League wedstrijd.